Russia consultancy

Russia consultancy

Russia consultancy: Internationale samenwerking

In interculturele en internationale samenwerking met mensen uit niet-westerse landen is het heel belangrijk je als gelijkwaardige partner op te stellen. Hier zijn alle mensen uiterst gevoelig voor. Veroordeel ook niet direct datgene wat je niet begrijpt! De waarheid zit soms wat ingewikkelder in elkaar. Blijf open staan voor andere mogelijkheden en vraag ernaar.

Samenwerken met Russen

Bij samenwerken en onderhandelen met Russen gaat het er vaak om erachter te komen wat de Russische partij nou belemmert of tegenstaat. De Russische bureaucratie is voor ons vaak onbegrijpelijk. In dit soort gevallen laten Russen niet direct het achterste van hun tong zien. Er is vaak veel tact nodig om dit boven water te krijgen. Het lijkt of er een vorm van schaamte meespeelt, waardoor een Rus of Oekraïner niet zo snel open is over bepaalde inefficiënties of onvolkomenheden van zijn land of organisatie. Veroordeel niet direct wat je niet begrijpt, maar wees subtiel en vraag door.

Russia consultancy staat voor allerlei soorten zakelijke en niet zakelijke dienstverlening met betrekking tot Rusland. Het behelst de werkzaamheden van andere specialisten, die het Russisch niet machtig zijn en daarom mij daarvoor inschakelen.

Russia consultancy: interculturele zakelijke dienstverlening

  • Zakelijke dienstverlening: hoe sleept een producent van machines het beste een contract binnen om bepaalde machines aan een Russische klant in Sakhalin te leveren? Wat zijn de specifieke zaken waar hij bij deze Russische partners aan moet denken en rekening mee moet houden? De producent vraagt het aan mij. Het contract wordt binnengehaald. Ik mag hetzelfde jaar nog mee naar Sakhalin!

Russia consultancy: zakelijke dienstverlening in landbouw

  • In de landbouw: een graanhandelaar wil een specifiek graan uit Rusland importeren, maar de contacten met zijn partner lopen niet meer zo goed. Het is eigenlijk niet duidelijk wat er nou aan de hand is. Er wordt contact met mij gelegd. Ik vraag wat er nou aan de hand is, zorg dat de contacten weer op gang komen en er een monster met graan de grens over komt.

Russia consultancy: zakelijke dienstverlening in scheepvaart

  • Een scheeps- en reparatiewerf die besprekingen wil voeren met zijn klant in Rusland: In de periode dat ik veel tussen Amsterdam en Moskou vlieg, kan ik de bouwtekeningen meenemen en zelf geregeld de besprekingen voeren over de renovatie van het schip. Ik kom terug naar de werf met de wensen van de klant. Zo hoeft de klant niet telkens op en neer te reizen.

Russia consultancy: interculturele medisch/juridische dienstverlening

  • Een ernstig zieke asielzoeker moet mogelijk terug naar het land van herkomst. Een advocaat staat haar bij. Deze wil uitzoeken of de medicijnen die de asielzoeker nodig heeft in het land van herkomst eigenlijk wel voorhanden zijn. Maar de advocaat is de Russische taal niet machtig.

Russia consultancy: culturele dienstverlening

  • In de kunst: Een Amsterdamse kunstverzamelaar ontdekt dat het zelfportret dat ze ooit heeft aangekocht van een Russische kunstschilder blijkt te zijn. Deze kunstschilder is relatief onbekend, maar had wel beroemde vrienden. De kunstverzamelaar wil de bijzondere geschiedenis van deze kunstschilder aantonen en legt daarom contact met het Pushkin museum in Moskou. Aan mij vraagt ze of ik de contacten met het Pushkin museum kan onderhouden. En welke mogelijkheden er zijn om het zelfportret bekender te maken. Ik assisteer bij het schrijven van een artikel over deze kunstschilder voor een Russisch en een Brits kunsttijdschrift. Uiteindelijk wordt het zelfportret verkocht bij Bonhams in Londen.
  • In het theater: de ingevlogen lichtregisseur uit Sint-Petersburg blijkt niet te snappen hoe hij in het Lucent Danstheater in Den Haag de lichtmannen moet aansturen. Er wordt besloten dat ik dat dan moet doen. Ik heb nog 2 dagen om dit te leren, en vanaf dag 3 stuur ik de lichtmannen aan tijdens Russische voorstellingen voor uitverkochte zalen.